wereldkaart

maandag 28 februari 2011

São Paulo, laatste stop in Brazilië

Na een week in het landelijke Botucatu te zijn geweest zijn we een paar dagen geleden in São Paulo aangekomen in een totaal andere wereld!
Het is een monsterachtig grote stad, meer dan 20.000.000 mensen wonen hier, meer dan het dubbele van heel Portugal in één stad!
Er rijden meer dan 1300 buslijnen, overal waar je kijkt zijn er hoge flats, snelwegen kruisen en buigen over elkaar heen, het is een complex geheel...





Het zal nooit onze lievelingsstad worden maar toch zijn er genoeg dingen die indruk op ons hebben gemaakt, vooral bij de organisatie van het openbaar vervoer:
- keurige ´engelse´ rijen bij de bushalte, een voor zitplaatsen in de bus en een voor staanplaatsen.
- zwangere vrouwen, moeders met kinderen, ouderen en mensen met overgewicht hebben speciale voorrang bij loketten en in de bus en metro zijn speciale zichtbare blauwe stoelen voor hen en er wordt ook echt hoffelijk voor deze groep mensen opgestaan!
- tijdens de spits is de metro en de bus echt overvol, het is ons een paar keer opgevallen dat vrouwen die moeten staan hun tas bij iemand op schoot mogen zetten die wel kan zitten... en dan waren wij bezorgd over zakkenrollers in het ov! valt dus mee!
- als je een biertje besteld is de vraag hoeveel glazen je erbij wilt, het is normaal om deze fles te delen. ook bij een flesje water krijg je standaard 2 plastic bekertjes. laatst vroeg ik één koffie terwijl we met zijn tweeen bij de toonbank stonden en toen vroeg de cassiere of we deze over twee kopjes verdeeld wilden hebben :)

Doordat het nu het regenseizoen is begint de dag meestal met zon maar na 14.00 regent het, gisteren en vandaag echt heel veel, hard en lang achter elkaar. Het is dan geen pretje door de stad te lopen of een park op te zoeken dus we hebben veel minder gezien en gedaan dan gepland.



Vandaag zijn we wel bij Monte Azul geweest, een sloppenwijk waar als sinds de jaren 70 een steeds groter groeiend antroposofisch project loopt. We kregen daar een rondleiding en het was heel inspirerend om te zien wat er allemaal kan gebeuren als je maar in je idealen durft te geloven en je niet laat ontmoedigen door bureaucratie, ruzies, geldtekort en andere vormen van tegenslagen!



Het is echt wel heel fijn om goed portugees te beheersen om de weg overal te kunnen vragen, een leuk praatje met mensen te kunnen maken... Vanaf morgen zullen we het in het spaans moeten doen in Bolivia en ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan. We zullen vannacht niet veel kunnen slapen, de wekker gaat om 03.25 omdat we om 04.00 in de bus moeten zitten naar een groter busstation, daar overstappen op een bus naar een vliegveld waar we dan weer over moeten stappen op een andere bus naar nog weer een ander vliegveld! We zitten nu echt in de flow van het reizen dus een paar uur meer of minder maken niets meer uit, we verzinnen steeds minder alternatieven waarop een systeem efficienter zou kunnen functioneren dus ik geloof dat we in een berustingsfase zitten ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten