wereldkaart

zondag 25 maart 2012

afrikaanse verhalen en rugby wedstrijd in loftus stadium

Vorig weekend was er een ´festival francophone´ georganiseerd door de Alliance Française. Er waren standjes van 22 landen waar Frans ook een officiele voertaal is met traditionele gerechten, muziek instrumenten en klederdracht en foldertjes van al die landen. We waren op dit event geattendeerd door Marcello en Helena en het was gezellig om ze weer te zien. De sfeer op het festival was gemoedelijk, iedereen zat buiten in de tuin van de villa waar de AF gevestigd is, en al snel kwamen we in gesprek met andere mensen.


Marcello komt uit een klein dorpje uit Noord Italie, Helena uit een dorp uit de Spaanse Pyreneen. De voertaal is meestal Engels, maar als we een woord niet weten en het dan in het Italiaans, Catalaans, Spaans of Portugees wordt gezegd verstaan we elkaar nog steeds. Heel praktisch :)

De Alliance Française is gevestigd in een mooie villa, maar aan de achterkant hebben ze het gebouw uitgebreid en ik vond het leuk om te zien dat ze om deze jacaranda hebben heen gebouwd.

Later op de middag was er een verhalen verteller die met een djembe spannende delen nog spannender deed klinken voor oud en jong. Het verhaal bestond uit verschillende kleine verhalen meestal in de vorm van een raadsel. Omdat niemand het antwoord op het raadsel wist ging hij gewoon verder met een ander verhaal om het op een andere manier uit te leggen. Op die manier bleef iedereen luisteren en zitten om hopelijk op het antwoord te komen van het vorige raadsel!



Het verhaal werd in het Frans verteld en Alfons die rechts naast de verhalen verteller zit vertaalde het in het Engels.

Al met al was het een leuke middag om nieuwe mensen te leren kennen, verhalen te horen en te genieten van Afrikaanse cultuur.

Gisteren hebben we 80 min genoten van een heel ander soort cultuur. Meer de Afrikaner cultuur om precies te zijn. We hadden kaartjes, ook weer met Helena en Marcello, voor een rugby wedstrijd in het Loftus Stadion in Pretoria. Het was een wedstrijd van de Super XV waarin vijf teams uit Nieuw Zeeland, Australie en Zuid Afrika mee doen. Gisteren speelde de Bulls (Pretoria) tegen de Reds (Queensland . Australie)


Het was een drukte van gewelste op straat. Overal stonden auto´s in een straal van ruim een kilometer om het stadion heen. En dan niet gewone auto´s, nee echte ´Boere karre´ dus grote 4x4 op de stoep geparkeerd, ook pal onder borden met verboden parkeren :)

Ik was nog nooit in een stadion geweest tijdens een wedstrijd en ik vond het heel indrukwekkend. Er waren nauwelijks fans van de Reds, het hele stadion leek wel blauw door de stoelen, de fans en de borden en vlaggen waar ze mee zwaaiden.

Wij zaten op de derde rij van onder af gezien, eerst dachten we dat dat niet zo slim was, maar uiteindelijk bleek een groot deel van het spel zich direct voor onze neus af te spelen en was het daardoor een super ervaring.


Een paar keer vond er een ´scrum´ direct voor ons plaats. Best indrukwekkend hoe die mega mannen van rond 190cm lang en minimaal 110kg op elkaar in beuken. Ook best bizar hoeveel ´medics´ op het veld rondliepen en zakken ijs aan sleepten tegen al die kneuzingen. Een speler van de Reds heeft waarschijnlijk zijn neus gebroken tijdens deze wedstrijd. Part of the game?

Dit vond ik het mooist, als ze een bal uit de lucht vangen alsof het vanzelf gaat:

Als het spel wat langer stil lag kwam de mascotte langs, of deden de cheerleaders een dansje. Het publiek was heel erg gemengd, veel vrouwen en kinderen en daardoor was de sfeer misschien ook minder geweldadig dan ik had verwacht bij deze sport.

Uiteindelijk hebben de Bulls overduidelijk gewonnen met 61 tegen 8! Dus het publiek was in opperbeste stemming toen het af was gelopen en wij ook!

2 opmerkingen:

  1. Wat kunnen die dudes hoog springen! En nou ja, gemengd publiek...niet qua kleur heb ik zo het idee, of zie ik dat verkeerd? Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, je hebt gelijk. Met gemengd bedoel ik vooral dat er niet alleen maar mannen komen kijken. Het is echt een Afrikaner aangelegenheid dus waar eigenlijk alleen blanken naar toe gaan. In totaal heb ik denk ik iets van maximaal 8 zwarte supporters gezien in het hele stadion. Nu willen we binnenkort naar een voetbal wedstrijd en daar zal het precies omgekeerd zijn!

      Verwijderen